Twitter FaceBook Contact Us Send to a friend
 

Design principles

The vision for the entire Brent Cross Cricklewood regeneration area is both strategic and local.
  • Aerial view of plot 101

At a local level, the aim is to create a lively and useful town centre, which, with its variety of experiences and facilities, will provide a focus not only for the new community that will grow around it but also for the existing communities that currently encircle the site.
 

At a strategic level, Brent Cross Cricklewood will assume a role as one of the major urban centres in the north west of London and act as a key gateway to the city from the M1. The scale and quality of the new urban quarter will reflect the strategic significance of the site, and, in so doing, it will, it is hoped, stand as an exemplar for a new form of urban living
 

While it will itself be a destination of choice for those wishing to work or live in the area, it will also provide the seed for much wider regeneration, stimulating reinvestment and bringing to an end years of neglect.
 

The new town centre will form a continuous urban matrix, which will span the North Circular Road and link organically back into its immediate context, ensuring that the surrounding communities, with their diverse cultural backgrounds, are able to both shape and enjoy the character of the new urban centre.
 

In particular, the key improvements to public transport which the scheme makes possible – a new bus station at Brent Cross in the north and a new Midland Mainline Station and transport interchange to the south – will benefit not only the new inhabitants but all those who currently live and work in the area.
 

The regeneration scheme will create the setting for a new pattern of urban living. It will provide opportunities for new business development, residential expansion, recreation and improved retail activity, securing new jobs and facilities to meet local and strategic needs for the future. The application will also bring back into social and economic use disused and under used land, improving the local urban fabric and relieve pressure on other parts of Barnet and London that are less appropriate for high density development. By maximizing the use of brownfield land, the new town centre will be a model sustainable community with a unique and engaging sense of place.